DoorVerBinden: Therapieën

Beeldende Therapie kan ingezet worden voor verschillende problemen: voor emotionele problemen, voor conflictverwerking, voor egoversterking en voor verbetering van sociaal functioneren.

img-6

Beeldende Therapie voor volwassenen

Rouw- en verliesverwerking

Bij rouw- en verliesverwerking gaat het om leren omgaan met gevoelens en gedachten die opkomen vanwege een verlies. Verlies in de breedste zin van het woord: het kan gaan om een geliefd persoon, maar ook om verlies van gezondheid of  werk. Beeldende Therapie helpt je dan om je eigen ervaringen en gevoelens naar buiten te brengen. Dit is een belangrijke stap om meer rust en draagkracht te krijgen zodat je beter met het verlies om kan gaan.

Hoe werkt het?

Bij Beeldende Therapie voor volwassenen draait het om ‘ervaren en doen’. Door bezig te zijn met verschillende materialen zoals klei, verf, krijt of steen kun je op je eigen manier en op je eigen tempo ontdekken wat je van binnen voelt en wat je diepste verlangens zijn. Zo helpt Beeldende Therapie je om je eigen gevoelens en ervaringen naar buiten te brengen, te herkennen en een plek te geven.

Beeldende therapie zorgt dat volwassenen…

• hun gevoelens kunnen uiten.
• ontdekken wat er binnenin hen leeft.

• het geleden verlies een plek kunnen geven.
• weer grip krijgen op hun leven.

Beeldende therapie zorgt dat volwassenen…

• hun gevoelens kunnen uiten.
• ontdekken wat er binnenin hen leeft.
• het geleden verlies een plek kunnen geven.
• weer grip krijgen op hun leven.

Werk van cliënten

Tastzintuigelijke Beeldende Therapie

Door alle drukte om je heen (en in jezelf) kun je het contact met jezelf verliezen. Tastzintuigelijke Beeldende Therapie (TBT) helpt je om dat contact te herstellen en meer innerlijke rust te krijgen. TBT doet dat door gebruik te maken van de tastzin van de handen. Het maakt dat je beter in contact met jezelf en je eigen lichaam in deze wereld kunt staan.

Het werkt zo: met gesloten ogen laat je je handen een reis maken in een bak met klei of op papier. De reis die je handen afleggen, brengt je naar het voelen en het weten. Zo kom je in contact met jezelf en je eigen geschiedenis. Diepere gevoelens waar je tot nu toe niet goed bij kon komen, worden toegankelijk door TBT, met als resultaat: rust, verstilling, heling.

Je mag erop vertrouwen dat je handen weten wat ze willen doen en weten wat je nodig hebt. En dat zij een reis mogen afleggen die je dichter bij jezelf gaat brengen. Kortom: Je handen weten het al!

img-17

Beeldende Therapie voor kinderen

Bij Beeldende Therapie is bij uitstek geschikt voor kinderen. Het is voor hen vaak moeilijk om onder woorden te brengen waar ze last van hebben. Signalen dat het niet goed met hen gaat kunnen zijn dat ze:  zich niet meer goed kunnen concentreren, niet meer lekker in hun vel zitten, zich terugtrekken, niet meer lekker kunnen spelen, last hebben van faalangst.

Rouw en verliesverwerking

Allemaal signalen dat er iets aan de hand is. Mogelijk spelen rouw en verlies hierin een rol.
Verlies kan in de breedste zin van het woord betekenen: verlies van een geliefde, maar ook verlies van gezondheid, verlies van de dagelijkse nabijheid van een ouder in geval van een scheiding. Of verlies van zelfvertrouwen.

Hoe werkt het?

Dan kan het spelenderwijs bezig zijn met verschillende materialen zoals klei, verf, krijt of steen hen helpen hun verdriet te uiten en te laten zien wat er in hen speelt. Op termijn zullen ze weer in staat zijn om hun aandacht bij de les te houden, weer zelfvertrouwen te krijgen en ook weer zin hebben om te spelen.

Beeldende therapie zorgt dat kinderen…

• hun verdriet wel kunnen uiten.
• kunnen laten zien wat er in hen speelt.
• hun aandacht weer bij de les kunnen houden.

• meer zelfvertrouwen krijgen.
• weer zin hebben om te spelen.

Beeldende therapie zorgt dat kinderen…

• hun verdriet wel kunnen uiten.
• kunnen laten zien wat er in hen speelt.
• hun aandacht weer bij de les kunnen houden.
• meer zelfvertrouwen krijgen.
• weer zin hebben om te spelen.

Werk van kinderen

Affect regulerende Vaktherapie (ArVT)

Er zijn kinderen met probleemgedrag die niet voldoende met woorden en inzicht geholpen kunnen worden. Zowel thuis als op school lopen ze vast in hun ontwikkeling. Ze vinden het lastig om anderen te vertrouwen, zijn gespannen en kunnen maar heel kort hun aandacht richten. Ze zijn niet in staat om zichzelf tot rust te brengen en laten zich ook niet door een ander tot rust brengen. De opvoeding en de begeleiding van deze kinderen is dan ook ingewikkeld. 

Door ArVT leert het kind dat het gevoelens en behoeftes heeft en dat die stress kunnen opleveren, maar ook dat die stress weer naar beneden gebracht kan worden.

Op deze manier leert het kind beter met zijn eigen gevoelens en behoeftes om te gaan (zichzelf te reguleren).

Zo worden de affectregulatievaardigheden van het kind vergroot, waardoor het beter in staat is te reageren op de buitenwereld.

img-29

Cliënten aan het woord

Loading...
Begin chat
1
Kan ik je ergens mee helpen?
Direct contact met Alice
Goedendag,

Kan ik je ergens mee helpen?
Ga naar de inhoud